2016 pesakonnad

Sel aastal sündis Tallinna loomaaias 6 pesakonda 33 pojaga (16 isast ja 17 emast) ja Hiiumaal 2 pesakonda 8 pojaga.

Kõige rohkem järglasi oli Riinul ja Donaldil (seitse poega, 4:3 isaste kasuks ehk 4.3 nagu loomaaedade andmestikes loomade sugu kajastatakse.). Kõige vähem oli poegi noorukesel Rapuntslil, kes sai sel kevadel aastaseks. Tema Hiiumaa poollooduslikus aedikus uudistavad maailma kolm särasilmset naaritsahakatist, kaks poissi, üks tüdruk.

Looduses on keskmine pesakonna suurus neli, seega on meie emasloomadel poegi üldjuhul üle loodusliku keskmise (sel aastal 5,1).

Nüüd on ka kõige hiljem (31. mail) sündinud pojad kahekuuseks saamas. Pesast välja tulevad nad esimest korda ligikaudu ühekuusena pärast silmade avanemist. Praeguseks on nad emaga pea ühesuurused, mõned kogukamadki, jooksevad üksteist taga ajades ringi ning naudivad vees sulistamist.

Hiiumaale saadetud Häbelikul poegi ei olnud. 26. juunil lasti ta loodusesse ning 1. juulist alates pesitseb selles aedikus  Nunnu koos oma nelja pojaga

Juulis toodi Hiiumaalt Roograhu sadamast ära Rosin koos kolme looduses sündinud järglasega. Emasloom oli hakanud kohalikust toitlustusasutusest süüa manguma ja virutama, õpetades seda poegadelegi. Restoraniroad võivad naaritsale olla küll mokkamööda, kuid selline käitumine pole ühele korralikule metsloomale sobilik. Kuna sellest kombest võõrutamine on kaheldav, tuli seltskond kokku korjata ja loomaaeda tuua. Loodetavasti saavad nende järeltulevad põlved vabaks lastuna ka maheveise kotlettideta hakkama.

 

naaritsapere Hiiumaal 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noored naaritsad Hiiumaal (foto:Tiit Maran)

 

 

 

 

Posted by:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.