Pesakondade ootel…

Selleks aastaks on paaride kokkupanemine läbi ja ootame põnevusega, millal esimesed pojad oma olemasolust märku annavad.

2017. aastal paaritati 15 emast, neist kolm, võõrapäraste nimedega Lillet, Leitzaran ja Llucanesa, tulid meile Hispaaniast. Paaripanek läks edukalt, aga kas ka kõigilt järglasi on oodata, selgub selle ja järgneva kuu jooksul.

Kui poegade oletatav sündimise päev (42 päeva pärast paaritumist) on käes, käivad töötajad vargsi pesakasti juures kõrvu kikitamas, lootuses kuulda poegade viginat. Ühtlasi püütakse poegade olemasolule kinnitust leida emaslooma käitumist jälgides. Tavaliselt muutuvad emased siis agressiivsemaks või vastupidi, peidulisemaks.

Tänavu pidanuks esimene pesakond ilmavalgust nägema 7. mail, kuid Phoebe tegutsemise järgi võib arvata, et poegi pole. Kuigi Gerhard ja Phoebe tundusid olevat nagu kokku loodud, võib siiski olla, et 7 aastane Gerhard on järglaste soetamiseks juba liiga vana. Naaritsate eluiga on ca 10 aastat ja viljakaks perioodiks peetakse emastel 1-5, isastel 1-8 aastat. Samas võib alati ette tulla erandeid nii üht kui teistpidi.  Igaks juhuks me Phoebe magamispessa enne nädalat siiski ei vaata.

Viimast pesakonda on oodata 11. juunil.

 

Posted by:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.