Euroopa naaritsa paljundusprogrammide edukas koostöö jätkub

Sel kevadel toimunud Eesti-Hispaania segapaaride paljundamise tulemusel sündisid Talinna loomaaias viis euroopa naaritsa poega, kellest kaks saadeti septembri lõpus Toledos asuvasse euroopa naaritsate paljunduskeskusesse.

Märtsis, vahetult enne euroopa naaritsate paaritamisperioodi algust, toimus esimest korda Tallinna loomaaia ja Toledos asuva euroopa naaritsa paljunduskeskuse (FIEB – Foundation for the investigation in ethology and biodiversity) vahel emaste loomade vahetus. Eestist saadeti ära kolm ning Hispaaniast saadi vastu samuti kolm naaritsat, eesmärgiga neid kohalike isasloomadega paaritada.

Euroopa naaritsa tehispopulatsioonid on jagatud ida ja lääne asurkonnaks ning loomade paljundamist koordineeritakse vastavalt Eestis ja Hispaanias. Kahe populatsiooni isendeid on seni hoitud eraldi, kuid tulevikus on geneetilise mitmekesisuse suurendamise eesmärgil plaanis kaks eraldiseisnud asurkonda ühendada. Loomade vahetuse eesmärk oligi välja selgitada, kas kahe erineva populatsiooni isendid on võimelised omavahel järglasi saama.

Tallinna toodud Hispaania naaritsatest jäi tiineks kaks ja neil sündis kahepeale kokku viis poega. Hispaaniasse saadetud emaseid naaritsaid paaritada ei õnnestunud, kuid tuleval aastal proovitakse uuesti. Sellele vaatamata saab nüüd olla kindel, et kahe erineva asurkonna isendeid on võimalik omavahel paljundada.

Praeguseks on suve hakul Eesti-Hispaania segapaaridele sündinud naaritsad suureks kasvanud ja 27. septembril sõitsid kaks emast poega Hispaania paljunduskeskusesse. Järgmisel aastal proovitakse seal ka neilt järglasi saada. Ülejäänud Tallinna loomaaias sündinud pojad ja nende emad jäävad esialgu Eestisse.

 

Euroopa naaritsa aedik Hispaanias

 

 

 

Posted by:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.